ŞRİFTİN ÖLÇÜSÜ
A
A
A
ŞRİFTİN NÖVÜ
Poppins
Serif
RƏNGİN TƏSVİRİ

Yeyinti və kənd təsərrüfatı məhsullarının sınaq laboratoriyası

Yeyinti və kənd təsərrüfatı məhsullarının sınaq laboratoriyası aşağıdakı istiqamətlər üzrə fəaliyyət göstərir: yeyinti və kənd təsərrüfatı məhsullarının fiziki-kimyəvi və mikrobioloji analizlərinin (sınaqların) aparılması.

Laboratoriya müasir  tipli avadanlıqlarla təchiz olunmuşdur. Laboratoriyada olan bütün avadanlıqlar inkişaf etmiş xarici ölkələrdən gətirilmiş və beynəlxalq standartların tələblərinə cavab verən  avadanlıqlardır. Onlarda aparılan sınaq və analizlərin dəqiqliyinə zəmanət verilir. Laboratoriya AZAK-da AZS/ISO/IEC 17025:2020 standartı üzrə akkreditasiya olunmuş və AZ 01.0498.01.20 Akkreditasiya şəhadətnaməsi əldə etmişdir.  

Laboratoriyada aparılan sınaqlar barədə məlumat

1. İçməli su, mineral sular,qablaşdırılmış sularda aparılan sınaqlar:

-orqanoleptik göstəricilər

-xloridlər

-quru qalıq

-nitratlar

-nitritlər

-dəmirin təyini

-pH-ın təyini

-karbon 4 oksid

-elektrik keçiriciliyi

-duzun təyini

-asılqan maddələr

mumi codluq

-polifosfatlar

-sərbəst xlor qalığının təyini

2. Alkoqolsuz içkilərdə (kvas, sirop) aparılan sınaqlar:

-davamlılığın təyini

-turşuluğun təyini

-karbon 4 oksid

-quru maddə

3. Alkoqollu  içkilərdə  (etil spirti, araq və xüsusi araqlar,şərab və şərab məhsulları, konyaklar, likyor-araq məhsulları, konyaq spirti) aparılan sınaqlar:

-orqonoleptik göstəricilər

-qələviliyin təyini

-tündlüyün areometrik üsulla təyini

-etil spirtində spirtin həcm miqdarının təyini

-konyak spirti və meyvələrdən alınmış spirtlərdə orta efirlərin təyini

-konyak və konyak spirtində metil spirtinin kütlə miqdarının təyini

-konyak və konyak spirtində aldehidlərin kütlə miqdarının təyini

-pivədə davamlılığın təyini

-pivədə turşuluğun təyini

-pivədə karbon qazının təyini

-şərab və konyaklarda şəkərin kütlə payının təyini

-dəmirin kütlə payının təyini

4. Süd  və Süd məhsullarında (süd, kərə yağı, pendirlər, kəsmik, qatıq, xama, dondurma, şokoladlı yağ, quru yağsız süd, qaymaq, şor,dovğa,süzmə) aparılan sınaqlar:

-nəmlik və quru maddənin təyini

-sodanın təyini

-sıxlığın təyini

-turşuluğun təyini (süd turşusu)

-saxarozanın təyini

-özlülüyün təyini

-yağın kütlə payının miqdarının təyini

-natrium xloridin təyini

-amiyakın təyini

5. Balıq, dəniz və konserv məhsullarında aparılan sınaqlar:

-orqonoleptik göstəricilərin təyini

-duzun təyini

-quru maddənin təyini

-suyun kütlə miqdarının təyini

-turşuluğun təyini

-mineral qatışıqların təyini

-bitki mənşəli qatışıqların təyini

-xloridlərin kütlə payının təyini

-etiketdə göstərilən xalis kütləsinə görə komponentlərin təyini

-pH-ın təyini

-şəkərin təyini

-küllülüyün və qələviliyin təyini

-lətin miqdarının təyini

-yağın kütlə payının təyini

-ətin kütlə payının təyini

-spirtin və sorbin turşusunun kütlə payının təyini

-ziyanvericilərlə yoluxmanın təyini

6. Un və un məmulatlarında( çörəklər, bulka məmulatları, unlar, çörək bişirmək üçün maya, buğda kəpəyi, makaron məmulatları, yulaf  lopları, suxari (quru səhər yeməkləri), Pop corn qarğıdalısı) aparılan sınaqlar:

-nəmliyin təyini

-yumşaq hissənin turşuluğunun təyini

-yumşaq hissənin məsaməliyinin təyini

-şəkərin kütlə payının təyini

-un və kəpəkdə metalmaqnit qatışıqların təyini

-yağın kütlə payı

-unda iriliyin təyini

-un və kəpəyin zərərvericilərlə yoluxması və çirklənməsinin təyini

-çörək mayasında köpmə qüvvəsinin,turşuluğun,nəmliyin və davamlılığın təyini

-makaron məmulatlarında keyfiyyət göstəricilərinin təyini

7. Təbii balda aparılan sınaqlar:

-orqonoleptik göstəricilərin təyini

-suyun kütlə payının təyini

-reduksiyaedici şəkərin və saxarozanın kütlə payının təyini

-diastaza ədədinin təyini

-oksimetilfurfurolun təyini

-ümumi turşuluğun təyini

-tozcuqların təyini

8. Tütün məmulatlarında (tütün xammalı, siqaretlər, papiroslar)aparılan sınaqlar

-nəmliyin təyini

-Siqaretdə uzunluğun,filtratın uzunluğunun və tütün liflərinin eninin təyini

-zibilliyin təyini

-tozun kütlə payının təyini

9. Çay kofedə (qablaşdırılmamış qara məxməri çay, qablaşdırılmış yaşıl çay, qəhvə və təbii həll olunan qəhvə, kakao tozu) aparılan sınaqlar:

-quru maddənin kütlə payının təyini

-orqanoleptik  göstəricilərin təyini

-Nəmliyin kütlə payının təyini

-Metalmaqnit qarışıqların təyini

-Xırda hissəciklərin təyini

-nəm sellulozanın kütlə payının təyini

-suda həll olan ekstraktiv maddələrin təyini

-kofedə pH –ın təyini

-kofenin kütlə payının təyini

-kofenin kənar qarışıqlarla çirklənməsi

10. Xörək duzunda aparılan sınaqlar:

-orqonoleptik göstəricilərin təyini

-nəmliyin kütlə payının təyini

-xlor ionunun kütlə payının təyini

-maqnezium ionunun kütlə payının təyini

-suda həll olmayan qalığın kütlə payının təyini

-kalsium ionunun kütlə payının təyini

-sulfat ionunun kütlə payının təyini

-duz məhlulunun pH-ı

-kalium yodidin kütlə payının təyini   

11. Quş əti, yumurta,ət və ət məhsullarında aparılan sınaqlar:

-orqonoleptik göstəricilərin təyini

-fiziki kimyəvi göstəricilərin təyini

-duzun təyini

-nəmliyin təyini

-nişastanın kütlə payının təyini

-nitritlərin təyini

-nitratların təyini

-mineral qatışıqların təyini

-kənar qatışıqların təyini

-xloridlərin kütlə payının təyini

-yapışqanlığın təyini

12. Dənli bitkilər,yarma məhsulları və dənli paxlalı bitkilərdə aparılan sınaqlar:

-yapışqanlığın təyini

-metal qarışığı,mineral və zibil qarışığının təyini

-nişastanın təyini

-külün təyini

-şüşəvariliyin təyini

-naturanın təyini

-turşuluğun təyini

-yarmalarda keyfiyyətli dənlərin,qarışıqların və iriliyin təyini

13. Meyvə və tərəvəzlərdə aparılan sınaqlar:

-orqonoleptik göstəricilərin təyini

-uçucu turşuların təyini

-şəkərliliyin təyini

-yağlılığın təyini

-turşuluğun təyini

-mineralların təyini

-küllülüyün təyini

-pH-ın təyini

-nəmliyin təyini

-quru maddələrin təyini

-nitratların təyini

14. Qənnadı məmulatlarında aparılan sınaqlar:

-saxarozanın təyini

-reduksiya olunmuş maddələrin təyini

-orqonoleptik göstəricilərin,ölçülərin,xalis çəkinin və tərkib hissələrinin təyini

-şəkərin kütlə payının təyini

-turşuluğun təyini

-yağın kütlə payının təyini

-külün təyini

-nəmliyin kütlə payı

15. Ədviyyatlarda aparılan sınaqlar:

-külün kütlə payı

-orqonoleptik göstəricilərin təyini

-zərəzvericilərə yoluxmanın kənar və bitki mənşəli qarışıqlarının,xarici görünüşündəki nöqsanların və kiflənmənin təyini

-mineral qarışıqların təyini

16. Yemlərdə aparılan sınaqlar:

-qumun miqdarının təyini

-nəmliyin təyini

-ot mənşəli heyvan yemində üyüdülmənin iriliyinin və küllülüyün təyini

-metalmaqnit hisssəciklərinvə ziyanvericilərlə yoluxmanın təyini

-natrium xloridin təyini

-kalsiumun təyini

-dəmirin təyini

-yodun təyini

-xam külün təyini

17. Bitki və heyvan mənşəli yağlarda aparılan sınaqlar:

-bitki mənşəli yağlarda sabunlaşma ədədinin təyini

-bitki mənşəli yağlarda sabunlaşmayan maddələrin təyini

-bitki mənşəli yağlarda spirt-benzin məhlulu ilə titrləmə zamanı sabunun miqdarının təyini

-bitki yağlarında orqonoleptik göstəricilərin təyini

-bitki yağlarında turşu ədədinin təyini

-heyvan və bitki mənşəli yağlarda nəmliyin və uçucu maddələrin təyini

-heyvan və bitki mənşəli yağlarda peroksid ədədinin təyini

-heyvan və bitki mənşəli yağlarda turşuluq ədədinin və turşuluğun təyini

-kərə yağında nəmlik və quru maddələrin təyini

-bitki yağlarda yod ədədinin təyini

18. Bütün məhsullarda aparılan mikrobioloji sınaqlar:   

-salmonellanın təyini

-ümümi mikroorqanizmlərin sayının hesablanması

-B.cerius sayının hesablanması

-clostridium perfringens sayının hesablanması

-Suda və şirələrdə E.coli və coliform bakteriyaların təyini

-Kif və maya göbələklərinin sayının hesablanması

-Suda pseudomonos aeruginosun təyini

-Proteus bakteriyalarının təyini

-Stapylocaccus aureusun təyini

-Qida məhsullarında E.coli və caliform bakteriyalarının təyini

-Listeria monotogenesin təyini

-Kartof xəstəliyi

Beynəlxalq əməkdaşlıq